Wat doen onze IT Consultants?
Ontdek de wereld van IT Consultancy door de ogen van de experts zelf. Onze pagina ''Wat doen onze IT Consultants'' neemt je mee op een reis door de dagelijkse activiteiten en verantwoordelijkheden van functioneel beheerders, informatiemanagers en IT Consultants. Laat je inspireren door de ervaringen van onze teamleden, die hun persoonlijke inzichten en voorbeelden delen.
Michel
IT Consultant
Ik heb een divers arbeidsverleden op het gebied van journalistiek, marketing en communicatie. In mijn verschillende rollen bij diverse werkgevers zocht ik altijd naar de link met ICT, want dat heb ik altijd al interessant gevonden. Zo schreef ik als freelance journalist over Apple gerelateerde onderwerpen. En hield ik me als marketeer bij softwarebedrijven vooral bezig met uitleggen wat de voordelen van ICT-producten en -diensten zijn. Uiteindelijk wilde ik toch meer met de ICT zelf bezig zijn, met de handen aan de knoppen. Vanuit die gedachte ben ik een master Computercommunicatie met focus op technologie gaan volgen. Tijdens deze studie heb ik wel echt bevestiging voor mezelf gekregen dat ICT mijn ding is. Na mijn studie ben ik op zoek gegaan en bij Solviteers terecht gekomen, omdat ik bovenal een concrete maatschappelijke impact wil maken.
Als functioneel beheerder bij een Rijksdienst werk ik aan de Tabellenapplicatie, een essentieel systeem binnen de Basisregistratie Personen (BRP). Deze applicatie zorgt ervoor dat alle gemeenten en andere instanties die de BRP gebruiken, zoals de Belastingdienst, UWV en zorgverzekeraars, over de juiste autorisaties beschikken. Daarnaast beheert de applicatie cruciale stamtabellen, waaronder gegevens over gemeenten, landen en nationaliteiten die in de BRP zijn opgenomen, en biedt het mogelijkheden voor diverse rapportages.
Samen met mijn RvlG-collega zet ik me in voor het continue functioneren van de Tabellenapplicatie. We zijn verantwoordelijk voor het oplossen van eventuele problemen die zich voordoen, het doorvoeren van noodzakelijke wijzigingen en het anticiperen op toekomstige behoeften van de gebruikers. Dit vereist nauw overleg met zowel de eindgebruikers als de ontwikkelaars, om ervoor te zorgen dat de applicatie optimaal blijft presteren en blijft voldoen aan de steeds veranderende eisen en verwachtingen.
=========================
Timo
IT Consultant
Ik ben afgestudeerd als werktuigbouwkundige. Daarna heb ik nog een pre-master gedaan in Financial Engineer & Management. Een brede achtergrond dus, in zowel techniek, finance en IT. Na mijn afstuderen ben ik aan de slag gegaan bij een bedrijf in de maritieme sector als Servers Support engineer. Helaas moest dat bedrijf sluiten, en stond ik open voor een nieuwe uitdaging. Zodoende kwam ik bij Solviteers terecht: ik wilde graag iets in de IT doen, maar ik heb niet persé een IT achtergrond. En dat is nou juist geen probleem hier!
Bij vrijwel alle gemeenten staat de implementatie van de Omgevingswet hoog op het prioriteitenlijstje. Nieuwe software is aangeschaft en moet worden ingericht. Naast allerlei beheer- en implementatiewerkzaamheden is het ook belangrijk dat de beheerders en eindgebruikers goed overweg kunnen met de nieuwe applicatie. Bij de start van de implementatiewerkzaamheden heb ik training gegeven aan functioneel beheerders om ze wegwijs te maken binnen de nieuwe applicatie. Voor de functioneel beheerders is het van belang om goed te snappen hoe de applicatie aan de ‘achterkant’ werkt en hoe zij bijvoorbeeld werkprocessen kunnen toevoegen of aanpassen. Daarnaast geef ik ook trainingen aan eindgebruikers en key-users. Een belangrijk onderdeel omdat zij verantwoordelijk zijn voor het doorlopen van bijvoorbeeld vergunningsaanvragen. Tijdens de training laat ik de gebruikers zien waar ze alle informatie kunnen inzien en hoe ze hun werkproces op de juiste manier kunnen doorlopen. Op die manier heb ik de gemeenten op zowel de beheer- als de gebruikerskant klaar gemaakt voor de invoering van de Omgevingswet.
De trainingen die ik geef zijn voor verschillende afdelingen, met elk hun eigen werkprocessen en wensen. Dit zorgt ervoor dat alle trainingen anders zijn. Zowel op inhoud als qua mensen. Dat is niet alleen heel leuk, maar ook heel erg leerzaam.
=========================
Geert-Jan
Senior IT Consultant
Ik heb Organisatiewetenschappen gestudeerd. In die studie stond naast bedrijfskunde vooral ook de menselijke factor in organisaties centraal. ICT helemaal niet. Omdat ik daar wel interesse in had, ben ik me gaan oriënteren op een baan waarin ik ook meer over ICT zou kunnen leren. Die heb ik bij Solviteers gevonden.
Veel van mijn opdrachten spelen zich af bij gemeenten in het sociaal domein. Zo help ik onder andere bij het optimaliseren van processen en documenten waarmee gemeenten aanvragen van uitkeringen of WMO- en Jeugdwetvoorzieningen behandelen, draag ik bij aan verbeteringen in efficiënte en veilige gegevensuitwisseling met zorgaanbieders, en geef ik inzicht in de situatie van werkloze mensen waardoor de gemeente ze beter naar een baan of opleiding weet te begeleiden.
Door mijn achtergrond denk ik echter ook graag mee in de bedrijfsvoering rondom ICT, vooral met het oog op de interactie tussen mensen binnen de organisatie. Zo draag ik bij aan een goede samenwerking tussen functioneel beheer en key-users en adviseer ik in de manier waarop kennis gedeeld en geborgd wordt.
Je hoeft geen ICT opleiding hebben om dit werk te doen. Eerder een brede interesse en een open blik om te bekijken en begrijpen waar anderen mee bezig zijn. Ik kijk altijd naar hoe ik iets mooier, sneller en beter kan maken op een manier die ook echt werkt voor de klant. Dat is belangrijk, zeker in het sociaal domein waar vaak gewerkt wordt met de meer kwetsbare groepen in de samenleving. Daar draag ik graag aan bij.
=========================
Leonie
Informatieadviseur
Als Informatieadviseur heb ik meerdere opdrachten uitgevoerd, waarbij verbinden altijd centraal staat. In deze rol heb ik te maken met verschillende stakeholders binnen de organisatie, zoals de directie met hun beleidsplannen, technisch beheer met hun randvoorwaarden, en gebruikers met hun dagelijkse uitdagingen. Het vinden van de beste oplossing vereist een zorgvuldige afweging van al deze verschillende perspectieven. Deze rol is niet iets wat je uit een boekje kunt leren; het vereist niet alleen inhoudelijke kennis, maar vooral ook persoonlijke eigenschappen zoals verbindend vermogen, overtuigingskracht en een liefde voor puzzelen. Gelukkig zijn dit precies de eigenschappen waar ik mijzelf in herken en waar ik van hou!
=========================
Heb je interesse of vragen?
Ik help jou graag verder, je kunt mij bereiken via mail of telefoon.
Email: werken@solviteers.nl | Telefoon: 06-57134098
Arnout Bruijn - Recruiter van Solviteers
Acquisitie door andere partijen wordt niet op prijs gesteld, wij werven onze nieuwe collega's zelf.